onsdag den 5. december 2007
web2.0 i lokalhistoriens tjeneste
tirsdag den 4. december 2007
Så har vi atter jul igen...
Men bortset fra det, så kan jeg varmt anbefale lige at smutte en tur forbi Odense i den kommende weekend (d. 8. og d. 9.), da det er sidste weekend i år med HCA Julemarked.
Jeg var selv rundt at kigge i lørdags, og det er første gang, jeg er blevet imponeret af et dansk julemarked (hvert år er jeg nemlig afsted og se de tyske julemarkeder, og de har i mange år ligget langt over dansk standard). Men nu lader det til, at det endelig er lykkedes. Boderne ved HCA julemarked er fyldt med lækre kvalitetsvarer og alt er naturligvis i julens tegn. Det bedste er næsten inde på Odense Bys Museer, hvor det gamle hus er fyldt med boder med gammeldags julepynt og meget andet, så ens eget hjem kan komme til at ligne noget fra "Jul i Gammelby".
Med disse ord, vil jeg ønske alle lokalhistoriske bloggere en rigtig glædelig jul og et godt nytår
torsdag den 22. november 2007
Historiesteder i SL
Historiskesteder i Second Life
From: digitalemuseer, 10 hours ago
Historical places in Second Life
SlideShare Link

Har lokalhistorien et Second Life?

onsdag den 7. november 2007
Plads til os alle
"Socialdemokraterne vil arbejde for faglig udvikling og folkelig bredde i arkivverdenen, så der er plads til og udviklingsmuligheder for både store og små lokalarkiver uanset organisationsform. "
Til gengæld siger de om museumssektoren:
"Socialdemokraterne ønsker respekt om de faggrupper, der er fundamentet for de danske museer, og vi ønsker et højt professionelt niveau. Det kan vi opnå gennem en bedre infrastruktur, hvor administration foretages af uddannede administratorer, forskningen af uddannede forskere, formidlingen af uddannede formidlere og konserveringen af uddannede konservatorer." (mine understregninger)
Hvorfor er det lige, der at skelnes så meget?
Læs selv videre: http://socialdemokraterne.dk/default.aspx?func=article.view&id=208462
Men så faldt jeg også over denne målsætning, som lyder rigtig interessant:
"Socialdemokraterne vil arbejde for statslig finansiering af et elektronisk, internetbaseret registreringssystem, som stilles til rådighed for alle landets arkiver, og som samtidig bliver en krumtap i arkivernes formidling af deres rige samlinger."
Gad vide, om vi også kan få Brian med på dén, hvis han overlever valgdagen?
mandag den 5. november 2007
Lokalhistorie og Ældre Sagen
Ligeledes har der her på bloggen været diskuteret, om hvordan man kan nå unge som målgruppe, hvortil kommentaren var, at det nok primært er den ældre generation, der interesserer sig meget for lokalhistorie.
Udfra ovenstående slog det mig, at det må da være oplagt at f.eks. arkiver laver arrangementer om lokalhistorie i samarbejde med det lokale "Ældre Sagen". Jeg har i hvert fald ikke set nogen eksempler på det før.
Ældre Sagen har et stort netværk og gør meget ud af at skabe aktiviteter og gode oplevelser for deres medlemmer, og mon ikke de lokale afdelinger vil være interesseret....
onsdag den 10. oktober 2007
Hvad skal på museum?
Det spændende er, at man ikke bare har givet brugerne lov at vælge, hvad museet skal rumme, men også diskutere genstandene med hinanden.
Nu er det jo bare et lille virtuelt hjørne af Nationalmuseet, men tænk hvis vi alle sammen kunne kommentere museumsgenstandene! Eller ligefrem selv vælge dem ud. Ville guldhornene så stadig have en plads?
torsdag den 20. september 2007
Smugkig på LOFO
torsdag den 6. september 2007
Intro-videoer
fredag den 31. august 2007
Social lokalhistorie-site på gang
Det bliver betalingsservices, men pris m.m. er endnu ikke afklaret. De hidtidige genealogisites af denne type har været rigtigt gode, MyHeritage kunne man ikke rette i (så den var ikke rigtigt social) og geni.com er slem: der er hverken gedcom-upload eller filter.
Jeg har skrevet lidt om tingene på min egen blog http://charlotteshj.wordpress.com og på www.genealogi.dk. Men det kan blive interessant at se, hvordan dette udvikler sig. Er der nogen her på bloggen der har kendskab til andre sociale kulturarvssites? Det kunne være sjovt at lave en lille inventering?
Ud til folket med lokalhistorien
onsdag den 15. august 2007
Slægtsforskning i nyt videnskabeligt lys
Mine damer og herrer: Genetisk slægtsforskning
Jeg har godt hørt om det før, men nu lader det til at der er en stigende efterspørgsel for at få tjekket sin genetiske "stambog".
Artiklen beskriver nøje, hvorledes man kan finde sine aner via genetik - hvordan gener videreføres fra mænd og kvinder, samt hvilke pudsige betratninger, der har sat hele denne forskning igang.
Det lader til ABM-institutionerne skal finde sig nogle nye samarbejdspartnere, når det gælder slægtsforskning: Genlaboratorierne
Er industrihistorien bare lokalhistorie?
Lidt over halvvejs i industrikulturåret tænker jeg på, hvordan vi egentlig opfatter den industrielle lokalhistorie? Er byens og egnens fabrikker andet og mere end blot arbejdspladser og forureningskilder? Eller er de en brik i en større og bredere historie?
Jeg har set et par danske museers industriudstillinger og synsvinklen var i høj grad den lokale. Til gengæld har jeg opdaget, at i flere af vores nabolande tænker man industrihistorien ind i en europæisk sammenhæng.
Rjukan i Norge arbejder på at få hele byen og dens omfattende industrimiljøer på Unescos verdensarvsliste – ligesom søsterbyen Røros allerede er det. Kommune, museumsvæsen og turistaktører arbejder sammen om en fælles udviklingsplan, så området i de kommende år skal løftes til en standard der kan berettige til den verdensarvs-turisme, man mener vil kunne tiltrækkes. Udover at udløse nogle tilskudskroner, er planen et vigtigt skridt i en mental proces, hvor det lokale løftes til national kulturarv – og i dette tilfælde ovenikøbet til en del af den europæiske, storpolitiske historie.
I Tyskland, Holland og England er der dannet et industrihistorisk netværk, der sætter fokus på enkelte, lokale virksomheders rolle i den fælleseuropæiske historie. Man kan på netværkets website http://www.erih.net/ finde industrimindesmærker i de tre lande og ligefrem tilrettelægge sin egen rute imellem dem. Så hvis man f.eks. vil på sporet at tekstilindustriens eller arbejderboligernes historie i Europa, kan man klikke sig vej til de steder, der er værd at se. Alle deltagerne i netværket udgør anchor points – altså knudepunkter – som hver for sig er lokale seværdigheder, men samtidig et led i en internationale historie. Hvis man for eksempel besøger museet på skiferværket i den lille by Llanberis i det nordvestlige Wales, bliver det tydeligt, at nok var værket en arbejdsplads i lokalsamfundet, men samtidig leverandør af brolægning til Europas metropoler og tagplader til deres katedraler!
Har vi den samme bevidsthed om vores industris internationale betydning herhjemme, eller er industrihistorien "bare" lokalhistorie?
tirsdag den 14. august 2007
23ting - leg dig til viden om ny teknologi
onsdag den 11. juli 2007
Lokalhistorier og tegneserier
Historiske tegneserier, fortællende tegneserier er bestemt også et hit. Den visuelle fremstilling af en historie er tiltalende for mange - det er nemt at gå til og ofte er den kunstneriske udfoldelse af høj værdi. Jeg elsker også tegneserier, for det er et helt andet univers - en tegnefilm/film i bogform.
Det jeg vil frem til er, at der er så mange historier ude omkring i lokalsamfundene, der kunne gøres levende, nutidige og tilgængelige, hvis de nu blevet lavet om til tegneserier.
Det vil måske også hjælpe til at få fat i børn og unge - den målgruppe gider da ikke sidde at tæske en bog på gotisk eller på gammelt dansk igennem, selvom historien er nok så spændende. Jeg indrømmer også gerne, at jeg fravælger bøger, der ikke har et interessant omslag (helst med et flot forsidebillede) eller en appetitvækker på bagsiden af omslaget. Skal jeg vælge en gammel bog uden disse betingelser er opfyldt, så kræver det en virkelig god anbefaling fra andre.
Jeg vil derfor anbefale lokalarkiver og museer at sætte nogle kreative projekter igang - evt. afholde tegneseriekonkurrence (der findes virkelig mange dygtige og talentfulde mennesker i DK - se bare på internettet) eller gå sammen med et forlag, etc.
Udgiv tegneserien i trykt form og/eller på de respektive hjemmesider. Jeg tror, det er et helt uopdaget markede for dette.
onsdag den 4. juli 2007
Ophavsret og nye medier
På den ene side gælder det jo om at tilgængeliggøre materiale, og efter min mening gerne på en måde så andre kan bruge dem til mash-ups og lignende. Men på den anden side er der altid en vanskelig gråzone eller et krydsfelt i forhold til den kommercielle verden, når nogen begynder at tjene penge og andre ikke gør. Er det ok at en site fx indirekte bruger den værdi, jeg som privatperson har skabt gennem indlæg, til at opnå gode annonceringsaftaler eller samarbejder? Er det ok, hvis jeg - i mit virke som offentligt ansat kulturarvsarbejder - skaber værdi på mit arbejde og dette indgår i "noget kommercielt"? Og hvis det nu ikke er OK, hvad er så alternativet?
Er det nok at et socialt medie bruger CreativeCommons licenser, som egentlig kræver rettighedshaverens samtykke før kommerciel udnyttelse. I den aktuelle sammenhæng fra mitkbh.dk (som i parentes er en strålende site) kan man - også efter bloggerens mening - diskutere om løsningen Google/mitkbh.dk er løst på en hensigtsmæssig måde. Hele feltet omkring ejerskab og videreudnyttelse er (desværre) noget man også bliver nødt til at forholde sig til i de sociale mediers fagre nye verden.
fredag den 29. juni 2007
Folkemindesamlings-indsamling
Jeg er - lidt forsinket - ved at lægge linket ud på hjemmesiden, men den driller. ØV!
Læs mere her: www.dafos.dk
onsdag den 27. juni 2007
Temadage om ny teknologi?
mandag den 25. juni 2007
Et gammeldags museum
Det er rigtig spændende, og det er tilføjet et interaktivt element, hvor besøgende kan medbringe nutidens effekter. Se på nedenstående url.
Var det en overvejelse værd, om alle museer havde mindst én gammeldags opstilling, - vel at mærke frivilligt, og ikke tvunget af økonomiske begræsninger!
http://www.stenomuseet.dk/saerud/index.htm
onsdag den 13. juni 2007
Ny teknik - er det til noget?
torsdag den 7. juni 2007
Gæstebøger
Min anerkedelse af et sted vil normalt komme til udtryk ved en venlig kommentar til personalet. Jeg kan næppe tro, at et museum sidder og tæller "Venlig hilsen" "Spændende og interessant" og andre flovser. Min mistanke er derfor, at bogen kun ligger der, for at JEG kan bevidne at jeg har været der. Lige som en hankat.
Var det ikke på tide at skrotte Gæstebogen?
For de ivrige kunne der så måske på indgangsbilletten stå en e-mail, hvor man kunne give et velovervejet input.