onsdag den 15. august 2007

Er industrihistorien bare lokalhistorie?

Lidt over halvvejs i industrikulturåret tænker jeg på, hvordan vi egentlig opfatter den industrielle lokalhistorie? Er byens og egnens fabrikker andet og mere end blot arbejdspladser og forureningskilder? Eller er de en brik i en større og bredere historie?

Jeg har set et par danske museers industriudstillinger og synsvinklen var i høj grad den lokale. Til gengæld har jeg opdaget, at i flere af vores nabolande tænker man industrihistorien ind i en europæisk sammenhæng.

Rjukan i Norge arbejder på at få hele byen og dens omfattende industrimiljøer på Unescos verdensarvsliste – ligesom søsterbyen Røros allerede er det. Kommune, museumsvæsen og turistaktører arbejder sammen om en fælles udviklingsplan, så området i de kommende år skal løftes til en standard der kan berettige til den verdensarvs-turisme, man mener vil kunne tiltrækkes. Udover at udløse nogle tilskudskroner, er planen et vigtigt skridt i en mental proces, hvor det lokale løftes til national kulturarv – og i dette tilfælde ovenikøbet til en del af den europæiske, storpolitiske historie.

I Tyskland, Holland og England er der dannet et industrihistorisk netværk, der sætter fokus på enkelte, lokale virksomheders rolle i den fælleseuropæiske historie. Man kan på netværkets website http://www.erih.net/ finde industrimindesmærker i de tre lande og ligefrem tilrettelægge sin egen rute imellem dem. Så hvis man f.eks. vil på sporet at tekstilindustriens eller arbejderboligernes historie i Europa, kan man klikke sig vej til de steder, der er værd at se. Alle deltagerne i netværket udgør anchor points – altså knudepunkter – som hver for sig er lokale seværdigheder, men samtidig et led i en internationale historie. Hvis man for eksempel besøger museet på skiferværket i den lille by Llanberis i det nordvestlige Wales, bliver det tydeligt, at nok var værket en arbejdsplads i lokalsamfundet, men samtidig leverandør af brolægning til Europas metropoler og tagplader til deres katedraler!

Har vi den samme bevidsthed om vores industris internationale betydning herhjemme, eller er industrihistorien "bare" lokalhistorie?

1 kommentar:

Mikkel Thelle sagde ...

Meget enig - det bør være en udfordring i et industrisamfund, der ikke kan begrænses til det lokale, endsige det nationale, niveau. Der findes også andre europæisk-industrielle ruter, f.eks. textile route, som har mange spots rundt omkring af interesse.