onsdag den 10. oktober 2007

Hvad skal på museum?

Nationalmuseet har igennem et par måneder bedt unge udvælge ting, de synes burde komme på museum. Projektet hedder Den bedste ting i verden - og resultatet kan ses her: http://bedsteting.natmus.dk/
Det spændende er, at man ikke bare har givet brugerne lov at vælge, hvad museet skal rumme, men også diskutere genstandene med hinanden.
Nu er det jo bare et lille virtuelt hjørne af Nationalmuseet, men tænk hvis vi alle sammen kunne kommentere museumsgenstandene! Eller ligefrem selv vælge dem ud. Ville guldhornene så stadig have en plads?

4 kommentarer:

Henning Sørensen sagde ...

Nu så jeg i min avis, at Greve Museum har fået 378.250 kr til borgerinddragelse, når de skal opbygge en ny, permanent udstilling. Bl.a. er planen, at man vil inddrage de lokalhistoriske foreninger i arbejdet. Glimrende idé, men jo noget som de lokalhistoriske arkiver altid har gjort - uden at få en krone for det!
Det illustrerer forskellen i de vilkår arkiver og museer arbejder under, hvor museerne er langt mere tvunget til at tænke i projekter end vi er på arkiverne. Til gengæld er vi da misundelige over alle de penge, der regner ned på museerne lige i øjeblikket!
Læs mere om Greves planer Dagbladet Roskilde

Charlotte S H Jensen sagde ...

Jo - man kan vælge at ærge sig og blive lidt misundelig over, at KUAS giver "deres" institutioner midler til at inddrage foreninger i det kulturhistoriske arbejde.

Men kan man ikke også vælge at overveje, om det er en strømpil på nogle spændende aktuelle tendenser? Set fra de folkelige historieforeningers side kan det jo i øvrigt næsten kun være godt? Sætter denne udvikling ikke i almindelighed spørgsmålstegn ved den traditionelle opdeling i arkiver og museer. Jeg skal være den første til at mene, at der er store forskelle på, hvordan museer og arkiver arbejder, hvordan institutionernes brugere er "skruet sammen" o.s.v. Men når alle disse forhold "skrælles af" handler det jo under alle omstændigheder om, hvordan vi kan skabe de bedste forudsætninger for dialog med og brug af den kulturarv vi hver især er sat til at forvalte.

Jeg tror personligt at fremtiden vil kræve et langt større samarbejde mellem de forskellige "kulturarvs-sektorer", deres brugere og interessenter. Og her er det mit indtryk, at arkiverne faktisk har en fordel og noget unikt at bringe ind i ABM-samarbejderne, fordi arkiver er vant til at håndtere brugere (ikke "gæster"). Det ER ærgeligt at andre får penge til dé, man selv har gjhort gratis i årevis.... men... ..... altså, når misundelsens brød lige er spist og fordøjet: gælder det ikke også for arkiverne om at komme med i denne type samarbejder og bidrage aktivt med de mange kompetencer omkring vejledning, etc., som findes her?

Henning Sørensen sagde ...

Der er ingen tvivl om, at vi på arkiverne skal gå efter et tæt samarbejde med museerne. Først og fremmest for pengenes skyld :-), men da også fordi det giver os adgang til fagligt miljø, som de fleste (lokal)arkivmennesker savner til dagligt. Og kan vi så få del i den lidt pudsige måde KUAS deler statstilskuddet til museerne ud på gennem puljeordninger, så er det helt fint.
Men samtidig skal vi kæmpe for at få ligestilling med M- og B-institutionerne, så vi bliver opfattet som kulturinsitutioner på lige fod. Det lader til at være en kamp op ad bakke - det skriver jeg lige et andet indlæg om ovenover!

Charlotte S H Jensen sagde ...

Jeg kan godt dele dit synspunkt omkring den faglige udvikling og at arkiver bør stå på lige fod med museer i "kulturel herlighedsværdi".

Men problemet er jo lidt mht. pengene, at arkiver ikke er KUAS-institutioner. Lokal- og stadsarkiver tilhører jo en anden "styrelse", eller hvad vi nu skal kalde det.
Hvis det med at få del i puljer m.m. skal lykkes, så skal arkiverne jo først have et andet administrativt tilhørsforhold.