onsdag den 14. maj 2008

Intet er for småt

Nogle af DR's regioner har på deres hjemmesider fået et nyt tilbud der hedder Byhistorisk Arkiv. Det fungerer simpelt: Man skriver sine erindringer, klikker på "tilføj", hvorefter de bliver publiceret på siden.

DR skriver selv om tilbuddet: "Deltag med det du husker fra gamle dage. Hvordan var det at være ude at tjene, kan du historien om en af de lokale bygninger, hvornår kom jernbanen til din by, eller noget helt andet. Intet er for småt..."

Nu stammer jeg selv fra den landsdel, hvor det nye virtuelle "Byhistoriske Arkiv" findes, så jeg kunne da godt bidrage med mine lykkelige barndomsminder. Selv om jeg aldrig har været ude at tjene - det gjorde man ikke så meget i 1970'ernes provinsbyer - og jernbanen var forlængst kommet til byen, da jeg blev født. Til gengæld var jeg med, den dag den blev nedlagt... (Måske er jeg ikke helt gammel nok til at være i målgruppen for det her projekt?)

For en medievirksomhed med ondt i økonomien er det jo en fantastisk mulighed for at generere indhold og skabe trafik på sine websider. Til gengæld kan det undre lidt, hvorfor DR, der som regel holder den journalistiske fane højt og lægger vægt på kvalitet i nyhedsformidlingen, kaster sig ud i at videregive helt ubearbejdet erindringsstof fra det lokalhistoriske overdrev sammen med dagens nyheder.

Og når man ligefrem efterlyser historier, hvor "intet er for småt", står det i skærende kontrast til det nyhedskriterium, der ellers er i højsædet hos DR.

Når lokalhistorien går på nettet, skal man passe på ikke at gøre den til ren underholdning og fyldstof. DR kunne istedet gøre det til et satsningsområde og sætte fornuftige folk til at hjælpe med formidlingen. Som f.eks. BBC i England gør med Family History .

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Jeg har også godt set Byhistorisk Arkiv og foreløbig synes det at være en sydjysk specialitet?

Jeg er ikke enig med dig i, at der burde ansættes kyndige folk til at formidle det indkomne. Det ville være en fremgangsmåde som er 2.0 fremmed. Det som DR har lavet er en social lokalhistorisk indgang, og det bør da leve på de præmisser, der er for denne type medier. Det er jo i genre med den borgerjournalistik, som diskuteres meget for tiden.

MEN - jeg synes til gengæld, at det ville være fint hvis en institution som DR indgik i nogle samarbejder med den historiske/lokalhistoriske verden om et projekt af denne type. Det ville være oplagt at lokale arkivarer og museumsinspektører var tilknyttet en sådan site og var en slags officielle debattører og kommentatorer på de indlæg som måtte komme. Bevares - det står selvfølgelig enhver frit for at kommentere, men hele projektet kunne få en fin vinkel ved netop at formelt inddrage de eksisterende kræfter og kompetencer. Det tror jeg kunne være spændende både for et sådant projekt men også for institutioner og fagfolk, som derved fik en ny platform eller rum for dialog om lokal kulturarv udfra forskellige videnspositioner.

...og så er der også lige det med bevaringen. Jeg har skøjtet lidt rundt på de tre sites som har det byhistoriske arkiv, men uden at kunne finde noget om, hvad der sker med det materiale som tastes ind og uploades. Bliver det afleveret nogen steder, så der er sikret en mere permanent bevaring? Dér kan jeg blive lidt bekymret.