I sidste uge gik bibliotekernes Bibstream-projekt i luften.
"Optag, upload og del – det er filosofien bag BIBSTREAM, som nu giver alle filmentusiaster mulighed for at dele deres film og hjemmevideoer med andre. BIBSTREAM er de danske bibliotekers helt nye kanal, som vil arbejde på at samle borgernes egne kort-, dokumentar- og lokalhistoriske film, så de fremover kan findes på ét sted.
Der ligger allerede over 150 kort-, dokumentar- og lokalhistoriske film, som er produceret af landets filmværksteder, medieskoler, lokalarkiver og videoamatører, og flere er på vej. (...)
BIBSTREAM kobler en interaktiv brugervinkling på, så brugerne selv kan kommentere, tagge, rate og interagere på sitet. Nu får bibliotekerne også muligheden for på en ukompliceret måde at bevare alle deres fine lokalhistoriske film ét sted med tilgang for alle.
BIBSTREAM´s mål er at blive eksponent for nye instruktører og producenter fra græsrodslaget i dansk film. Derfor kan man bl.a. også uploade lange film i 16:9 format, give den relevante tags og links og komme i dialog med andre filmskabere og brugere.
BIBSTREAM vil også arbejde på, at den danske filmskat kommer på nettet. På landets biblioteker og i de lokalhistoriske arkiver ligger der en masse historiske film, som kan digitaliseres og gøres tilgængelige for alle. BIBSTREAM vil sætte gang i nye projekter med det formål. Klik ind på www.bibstream.dk og få dig en god filmoplevelse eller giv andre en!
BIBSTREAM er et udviklingsprojekt etableret i samarbejde mellem bibliotekerne i København, Randers, Viborg, Herning og Århus, med støtte fra Biblioteksstyrelsen. BIBSTREAM samarbejder bl.a. med DK4, Den Europæiske Filmhøjskole, Animation Workshop i Viborg, Århus Filmværksted, Odense Filmværksted samt musik- og filmbranchen m.fl." (Klip fra pressemeddelelse).
Spændende projekt, ret web2.0-agtigt - og det ser endda ligetil ud at uploade sine film. Det kan da blive rigtig interessant, hvis Bibstream faktisk bliver brugt til lokalhistoriske film fremover, så man som borger kan gå ind ét sted og kigge efter lokalhistorien rundt omkring i landet. Og igen er det Google Maps, der er på banen. Eneste anke er, at man skal installere et lille program på sin computer for at kunne se filmene på Bibstream, og det kan for nogle godt være lidt besværligt, hvis man f.eks. arbejder på et administrativt netværk.
tirsdag den 15. januar 2008
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
6 kommentarer:
Det er et meget interessant og fedt projekt... selvom man jo godt kan få lidt ticks ved tanken om ophavsretsproblemer og indsamlingsmæssige problemstillinger.
Men det der egentlig trickede min kommentar var det med at det kan være vanskeligt at komme til at downloade programmet til afvikling, hvis man sidder på et administrativt netværk. Jeg tror, at du har ret i at dette er et stort problem for mange - men selvom det er et problem for de arme brugere nu, så tror jeg at problemet på lidt længere sigt bliver større for de institutioner, der har en så restriktiv it-politik.
Dét, som dette kan føre til, er jo helt enkelt at de pågældende institutioners medarbejere får vanskeligt ved at erhverve og vedligeholde de samme digitale kompetencer som deres brugere..... ikke noget behageligt perspektiv, synes jeg.
Det er da et friskt initiativ. Men også en billig løsning for initiativtagerne, for de reele omkostninger ser ud til at påhvile bidragyderne. Først og fremmest fordi det jo vil koste penge at digitalisere de lokalhistoriske film, der jo næppe ligger klar som wmv-filer i arkiverne.
Men også fordi der er helt åbenlyse ophavsretslige spørgsmål, der vil skulle løses. Og man kan frygte, at nogle Substanz-agtige folk begynder at høste guldklumperne og sælge dem til at pakke ind og lægge under juletræerne.
Se hvis nu Biblioteksstyrelsen havde ladet et af de store biblioteker stille mandskab, maskineri og knowhow til rådighed (gratis) for os lokalarkiver, for at skabe et nationalt filmarkiv som kunne bevare og tilgængeliggøre den historiske filmskat, lissom DR er i færd med, så var der noget ved det!
Ja, det kan da godt være, at der er nogle ophavsretslige problemer i Bibstream. Hvem ejer egentligt det, der ligger på sådan en side? Men den anden ting med at få bibliotekerne til at finansiere og så lave et meget stooort projekt - det er vist ikke så vanvittig tit, det er effektivt, men det ville da være fedt - og selvfølgelig er det rart at få noget gratis, men heller ikke det sker så tit. I bund og grund synes jeg, at Bibstream er et frisk initiativ, der i det mindste forsøger at få nogle med på vognen.
En helt anden ting som popper op i forbindelse med lokalhistoriske film på nettet. Skal jeg prøve at arrangere en temadag/workshop om at få lokalhistoriske film på nettet - måske både en praktisk introduktion til værktøjer og programmer - altså hvordan man klargør film til nettet, og så måske et eller to fra nogle der arbejder med film/lokalhistoriske fim på nettet, f.eks. indlæg med en fra Bibstream med fokus på f.eks. ophavsret eller lignende.
Det ville være en rigtig god ide med sådan en workshop. Både for at vi kan blive klogere på det tekniske, men også for at diskutere de store spørgsmål om ophavsret, udvalgskriterier osv.
Gentofte Lokalhistoriske Arkiv har netop produceret deres egen Gentoftehistoriske film - vistnok bl.a. for ikke at komme i kløerne på Substanz og de andre firmaer der spinder guld på vores samlinger, men ikke gider tage deres del af slæbet med at indsamle, bevare, registrere og alt det andet arkiverne gør i det daglige. Det vil de helt sikkert gerne fortælle om.
Øhh - nu var det ikke så meget det med ophavsret etc. som min kommentar gik på selvom der jo nok lige er nogle problemstillinger der.
Det var mere brugerenden der bekymrede mig, at der faktisk - også på steder, som burde vide bedre - er restriktive politikker som forhindrer folk i (også med fagligt perspektiv) at gøre sig bekendt med sociale sites og steder der kræver download. (Det er ikke min egen arbejdsplads jeg mener).
Det er bestemt ikke bibstreams eller initiativets skyld, så min kommentar skulle ikke ses som en kritik herimod, mere som en reflektion over, hvordan man får gjort flere faglige miljøer m.m. mere parate til at udtrykke sig digitalt og blive brugere af de sociale samt andre "nutidige" medier istedet for kun at have teoretisk kendskab.
Send en kommentar